Glosar

Shaikh:
literal: “Batrânul” sau “Ghidul”. Termen utilizat pentru a desemna maestrul spiritual în sufism. Functiunea de Shaikh este una de ghidare spirituala, având drept obiectiv a ne face sa descoperim noi însine realitatea divina. Ghidul este acela care a parcurs deja drumul, care s-a “stins” în Dumnezeu si care apoi a fost retrimis înspre oameni pentru a-i îndrepta catre El, independent de orice alegere sau vointa personala.

Faqir:
literal “sarac”, în sensul saraciei în duh de care vorbesc Evangeliile. Utilizat pentru a desemna pe discipolii unei cai sufite. Femininul sau este faqira, iar pluralul fuqqara , respectiv faqirat.

Sirr:
“secretul spiritual”. Depus prin permisiune divina în inima Shaikh-ului, este acel secret ce face calea operativa si permite transformarea progresiva a discipolului. Distingem aici caile de sirr si asa-numitele cai de binecuvântare (tabarruk).

Hadith:
cuvânt al Profetului Muhammad, redat de persoane prezente si transmise cu grija din generatie în generatie.

Hadith qudsi:
cuvânt în care Dumnezeu se exprima la persoana întâi singular, prin intermediul Profetului Muhammad.

Idhn:
“autorizatie” sau permisiune divina de a transmite initierea si secretul spiritual, deci de a ghida discipoli înspre Dumnezeu.

Dhikr:
substantiv verbal derivat de la radacina araba dhakara, care înseamna: a-si reaminti ceva, a aduce în memorie. Este utilizat pentru a desemna invocatia lui Dumnezeu. Mijloc privilegiat de slefuire si purificare a inimii, dhikr-ul este mentionarea lui Dumnezeu, amintirea Sa si constientizarea tot mai profunda a Prezentei sale.

Maddagh:
mic târg din Estul marocan, unde se gaseste principalul centru al Caii Qadiriya Butchichiya.

Wird:
este primul dhikr primit de discipol la intrarea pe Cale. Este compus de obicei dintr-un ansamblu de invocatii comunicate de Ghid discipolului sau. Este vorba în general de versete coranice, Nume divine si anumite rugaciuni pentru Profet, într-un anumit numar si o anume ordine.

Muqaddem (muqaddima la feminin):
literal: cel sau cea “ce sta în fata”. Reprezentant al Shaikh-ului pentru un anumit grup, investit cu o transmisie particulara si autorizat sa transmita pactul initiatic în numele Shaikh-ului. El este însarcinat sa vegheze ca practica spirituala sa aiba loc conform indicatiilor acestuia, fie la nivel individual sau colectiv. Se asigura de buna desfasurare a reuniunilor, cât si de parcursul personal al fiecarui discipol ce face parte din grupul sau.