Hadith-uri (Imam An Nawawi)

“Abtineti-va de la ceea ce v-am interzis, iar ceea ce v-am indicat sa faceti, faceti în masura posibilitatilor voastre. Cei care v-au precedat nu au pierit decât din cauza prea multor întrebari si a opiniilor contrare acelora ale profetilor lor.”
(Abu Hurayra) sursa: Bukhari si Muslim

“Dumnezeu este pur (Tayyib), si nu accepta decât ceea ce este pur. El a ordonat credinciosilor ceea ce a ordonat si Trimisilor Sai.”
(Abu Hurayra) sursa: Muslim

“Lasa la o parte acele lucruri care-ti dau îndoieli, în favoarea acelora asupra carora nu ai nici un dubiu.”
(Al-Hasan ibn ‘Ali) sursa: Tirmidhi si Nasa’i

“Unul dintre modurile frumoase de a practica Islamul este pentru om acela de a lasa deoparte ceea ce nu-l priveste.”
(Abu Hurayra) sursa: Tirmidhi

“Nici unul dintre voi nu este credincios atâta timp cât nu doreste pentru fratele sau ceea ce-si doreste pentru sine însusi.”
(Anas ibn Malik) sursa: Bukhari si Muslim

“Acela care crede în Dumnezeu si în Judecata de Apoi sa spuna vorbe bune sau daca nu sa taca; acela care crede în Dumnezeu si în Ziua de Apoi sa se arate generos vizavi de aproapele sau; acela care crede în Dumnezeu si în Ziua de Apoi sa-si primeasca oaspetele cu generozitate.”
(Abu Hurayra) sursa: Bukhari si Muslim

“Cineva i-a cerut Profetului sa-i dea un sfat. Acesta i-a raspuns: “nu te mânia”. Acela l-a rugat din nou acelasi lucru, si de fiecare data Profetul i-a raspuns: “nu te mânia”.”
(Abu Hurayra) sursa: Bukhari

“Temeti-va de Dumnezeu în toate situatiile, faceti sa urmeze unei fapte rele una buna, care sa o stearga si îndreptati-va spre aproapele vostru cu excelenta în comportament.”
(Abu Dharr si Mu’adh ibn Jabal), sursa: Tirmidhi

“Printre învataturile Profetiei primordiale primite de om este si aceasta: atâta timp cât nu îti este rusine, fa ce vrei.” (Abu Mas’ud ‘Uqba ibn Amru) sursa: Bukhari

“Cineva l-a întrebat odata pe Trimisul lui Dumnezeu: – Dupa parerea ta, daca respect rugaciunile rituale prescrise, daca postesc în Ramadan, daca îmi impun numai ce este licit si resping tot ce este ilicit, fara sa adaug nimic la toate acestea, voi ajunge în Paradis? Profetul i-a raspuns: – Da.”
(Abu ‘Abd Allah Jabir ibn ‘Abd Allah al-Ansari) sursa: Muslim

“Puritatea este jumatatea credintei. (Formula) “Lauda lui Dumnezeu” (al-hamdu li-llah) umple talerul balantei, (formula) “glorie lui Dumnezeu si lauda lui Dumnezeu” (subhana-llah wa-l-hamdu li-llah) umple tot spatiul dintre Pamânt si Cer. Rugaciunea rituala este o lumina. Pomana (sadaqa) este o proba. Constanta (sabr) este o claritate. Coranul este un argument în favoarea sau împotriva ta. Orice om, de dimineata pâna seara, face comert cu propriul suflet, eliberându-l sau ducându-l la pieire”
(Abu Malik al-Ash’Ari) sursa: Muslim

(extrase din “Cele 40 de Hadith-uri” ale Imamului An-Nawawi, traduse din versiunea franceza)

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: